1. Ежелгі Грециядағы бір ұшы өткір, екінші ұшы доғал сүйектен немесе темірден жасалған жазу құралы



жүктеу 60.5 Kb.
Дата03.05.2016
өлшемі60.5 Kb.
: userdata -> uploads -> u21
u21 -> Қазақ тіліндегі ресми іс-қағаздары Басқару, ұйымдастыру, өкім шығару қызметіне қатысты құжаттар
u21 -> Абай Құнанбаевтың педагогикалық көзқарасы (1845-1904) Абай Құнанбаев
u21 -> КӨкбай жанатайұлы (1861-1925)
u21 -> Зиядин айдос сахабадин¦лы ќазаќстандаѓы саяси партиялар азаматтыќ ЌОЃамды ќалыптастырушы субъекті ретінде
u21 -> А. Байтұрсынұлы атындағы тіл білімі институты Әож 811. 512. 122' 373. 21 Қолжазба құқығында Әшімханова фарида мейрамханқызы
u21 -> Абайдың әділеттілік туралы іліміне шолу
u21 -> «Қазақ» газетіндегі көтерілген оқу –тәрбие мәселелері
u21 -> 10 «б»-сынып оқушысы Ы. Алтынсарин атындағы дарынды балаларға арналған облыстық мамандандырылған қазақ гимназия-интернаты Павлодар қаласы
u21 -> Абайдың Евгений Онегиннен аудармасы
u21 -> Ахмет Жұбанов Ахмет Қуанұлы Жұбанов
ДҮНИЕ ЖҮЗІ ТАРИХЫ

1. Ежелгі Грециядағы бір ұшы өткір, екінші ұшы доғал сүйектен немесе темірден жасалған жазу құралы.

A) Мушкет.

B) Папирус.

C) Стиль.

D) Карабин.

E) Станок.



2. 1492 жылы Испаниядан аттанған Х.Колумб Америка құрлығына дейін неше күн жүрді?

A) 60 күн.

B) 70 күн.

C) 50 күн.

D) 90 күн.

E) 100 күн.



3. “Дон Кихот” романының авторы

A) Сервантес

B) Томас Мор

C) Д.Веласкес

D) Ф.Рабле

E) Вильем Шекспир



4. Кеңес елінің Ұлы Отан соғысындағы адам шығыны.

A) 15 млн.

B) 20 млн.

C) 10 млн.

D) 13 млн.

E) 27 млн.



5. ТМД-ға мүше елдер саны.

A) 10


B) 13

C) 9


D) 8

E) 11


6. Ежелгі адамдардың ең алғашқы шаруашылығы:

A) Мал шаруашылығы.

B) Егіншілік.

C) Сауда.

D) Балық аулау.

E) Терімшілік.



7. Алғашқы таптық қоғам мен мемлекеттердің қалыптасуы және дамуы басталған жер:

A) Үндістанда.

B) Еуропада.

C) Америкада.

D) Азия мен Солтүстік Африкада.

E) Грецияда.



8. Үндістандағы каста саны.

A) 5


B) 1

C) 3


D) 4

E) 2


9. XІІІ-XV ғасырларда сауда-теңіз державасына айналған Италия қаласы:

A) Венеция.

B) Флоренция.

C) Рим.


D) Милан.

E) Генуя.



10. Шіркеудің күнәні кешіру туралы арнаулы грамоталары:

A) Индульгенция.

B) Анафема.

C) Буина.

D) Инквизиция.

E) Аутодафе.



11. Қара түсті құлдарды азат ету туралы мәлімдемеге қол қойған АҚШ президенті:

A) Дж.Адамс.

B) Т. Джефферсон.

C) А.Линкольн.

D) Ж.Вашингтон.

E) Э.Джонсон.



12. 1853-1856 жылдардағы Ресей мен Осман арасындағы Қырым соғысындағы ең қатты шайқас болған қала:

A) Одесса.

B) Севастополь.

C) Ялта.


D) Керчь.

E) Симферополь.



13. Қытайдағы Тайпиндер көтерілісінің болған жылдарын көрсетіңіз:

A) 1850-1866

B) 1850-1860

C) 1850-1864

D) 1850-1862

E) 1850-1868



14. 1945 жылы 12 сәуірде АҚШ-та президент болып кім сайланды?

A) Г.Трумэн.

B) Д.Эйзенхауэр.

C) Д.Кеннеди.

D) Р.Никсон.

E) Ф.Рузвельт.



15. Антикалық мәдениет деп қай ел мәдениеті аталды?

A) Үндістан және Қытай мәдениеті.

B) Бирма және Ассирияның мәдениеті.

C) Египет және Вавилон мәдениеті.

D) Ежелгі Рим және Греция мәдениеті.

E) Ассирия және Урарту мәдениеті.



16. Ыстамбұлдағы “Сулеймание”, “Шах-заде” мешіттері, Эдирнедегі “Селим” мешітін салған адам:

A) Хожа Синан.

B) Хожа Сәдэддин.

C) Мехмед Аға.

D) Катиб Челеби.

E) Эвлин Челеби.



17. II Екатеринаның сыртқы саясатының негізгі міндетінің бірі:

A) Қытаймен территориялық таластарды шешу.

B) 1789-1794 жж. Француз революциясын басу.

C) Финляндияны қосып алу.

D) Швециямен одақ құру.

E) Каспий теңізінің оңтүстік жағалауын алу.



18. Франциядағы XIX ғасырдың I жартысындағы сыншыл реализмнің аса ірі өкілі:

A) Виктор Гюго.

B) Пьер Бомарше.

C) Оноре де Бальзак.

D) Жан Батист Мольер.

E) Чарльз Диккенс.



19. Германия қандай елмен соғыстың нәтижесінде біртұтас елге айналды?

A) Чехиямен.

B) Франциямен.

C) Испаниямен.

D) Швециямен.

E) Англиямен.



20. 1905 жылы жеке және жалпы салыстырмалылық теория идеяларын тапқан ғалым:

A) Г. Герц.

B) В. Рентген.

C) Э. Резерфорд.

D) А. Беккерел.

E) А. Эйнштейн.



21. 1940 жылдың көктеміне дейін созылған Батыс майданындағы әскери қақтығыстың аталуы.

A) «Оғаш соғыс».

B) Азамат соғысы.

C) Танкілер соғысы.

D) «Қырғиқабақ соғыс».

E) Химиялық соғыс.



22. Ұлттық реформизмнің басқаларына қарағанда көпшіл, әрі ықпалдысы перонизм қозғалысы қай елде болды?

A) Чилиде.

B) Боливияда.

C) Мексикада.

D) Аргентинада.

E) Кубада.



23. 1973 жылы желтоқсандағы Женева конференциясы бейбіт реттеген жанжал:

A) Оңтүстік Африкадағы.

B) Оңтүстік-Шығыс Азиядағы.

C) Ауғанстандағы.

D) Балқан түбегіндегі.

E) Таяу Шығыстағы.



24. Ағайынды Уилбер және Орвилл Райттардың бірінші ұшағы сынақтан өтті:

A) Ұлыбританияда.

B) Ресейде.

C) Италияда.

D) АҚШ-та.

E) Германияда.



25. IV Сұлу Филипптың тұсында Францияға қосылған жер:

A) Аквитания.

B) Наварра.

C) Орлеан.

D) Нормандия.

E) Фландрия.



26. XVII ғасырдағы ағылшын буржуазиялық революциясының көрнекті қайраткері:

A) Джон Лильберн.

B) Оливер Кромвель.

C) I Карл.

D) Вильгельм Оранский.

E) Прайд.



27. Герман мемлекеттері бірігіп Герман империясын құрған жыл:

A) 1870 .

B) 1884 .

C) 1871 .

D) 1879 .

E) 1875 .



28. Монғолияның ќытай милитаристері мен орыс аќ гвардияшылары тарапынан озбырлыќќа ұшыраған жылдары:

A) 1912-1915жж.

B) 1911-1913жж.

C) 1916-1919жж.

D) 1918-1921жж.

E) 1914-1917жж.



29. 1907 жылы 31 тамыздағы ағылшын-орыс конвенциясы қарастырған мәселе.

A) Түркиядан әскерді әкету.

B) Орта Азияда темір жол желісін салу.

C) Иранға, Ауғанстанға және Тибетке ықпал ету қатынасын реттеу.

D) Жапонияға қарсы бірігіп қимыл жасау.

E) Үндістанды жаулап алу.



30. Үнді мен Пәкістанның Доминионын құру туралы заңы қашан шықты?

A) 1949 жылы.

B) 1945 жылы.

C) 1946 жылы.

D) 1948 жылы.

E) 1947 жылы.



ДҮНИЕ ЖҮЗІ ТАРИХЫ

ПӘНІНЕН СЫНАҚ БІТТІ


1C 2B 3A 4E 5E 6E 7D 8D 9A 10A 11C 12B 13C 14A 15D 16A 17B 18C 19B 20E 21A 22D 23E 24D 25B 26B 27C 28D 29C 30E



©netref.ru 2017
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет