Сабақтың түрі: Жаңа сабақ. Сабақтың әдіс-тәсілдері


ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру



бет37/60
Дата25.04.2016
өлшемі8.21 Mb.
1   ...   33   34   35   36   37   38   39   40   ...   60

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру: Мұғалімнің түсінік беруі.

Палетка – тең шаршыларға бөлінген мөлдір пластина( немесе қағаз). Палеткамен өлшенген аудан квадрат бірліктермен (кв.бірл.) есептеледі.


Фигураның ауданы




Фигура ішіндегі шаршылар саны



?
+


Фигура контуры өтетін шаршылар саны



2

:







































































Бұл – палетка

  1. Ұжымдық жұмыс. № 2. Кестеде берілген есептерге кері есептер құрастыр және шығар: Ш : 6 ∙ 5 30 Жауабы: 30 тг төледі. Кері: 30 : 5 6 Ж: 6 дана

Сергіту сәті.

ІҮ. Өткен материалды пысықтау:

  1. Есеп шығару. № 4.

Плакат – 450 Шешуі: 450 + (450 – 150) = 450 + 300 = 750

? Жауабы: барлығы 750 басылым.

Буклет ?, 150 кем

№ 5. (1)


8 қорап – 80 бор Шешуі: 80 : 8 ∙ 5 = 50

5 қорап - ? жұмсады. Жауабы: 1 айда 50 бор жұмсады.

№ (2)

8 қораппен – 40 бор Шешуі: 30 : (40 : 8) = 30 : 5 = 6



1 айда – 30 бор жұмсады. Жауабы: 6 қорап жұмсады.

Неше қорап жұмсалды?



Жұптық жұмыс. № 6. Өрнектердің мәнін тап: 24 : с, мұндағы с = 4, 6, 8, 24, 1.

24 : 4 = 6 24 : 6 = 4 24 : 8 = 3 24 :24 = 1 24 : 1 = 24

Өздік жұмыс. № 7. Неше квадрат бірлік шықты? (30 см2)

№ 9. Есептеп тап. Қай жапырақтың ауданы үлкен?

Сол жақтағы 7 см 2 ‹ оң жақтағы 12 см2

Шығармашылық жұмыс. № 10.

Ү.Бекіту: Сабақтан саған не ұнады? Қандай тапсырманы орындағанда қиналдыңдар?

ҮІ. Үйге тапсырма: № 3, 8. 120 бет. бағалау
65. Тақырыбы: 6 – ға көбейту және бөлу кестесі

Мақсаты: 6 – ға көбейту және бөлу кестесі жайлы түсінікті қалыптастыру; есеп құрастырып шығара білуге дағдыландыру; байқағыштыққа және жадында сақтай білуге баулу. Әдісі: сұрақ-жауап, өзіндік, түсіндіру. Көрнекілігі: суреттер, кестелер, ереже

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.


  • Балалар, мен сендермен жұмыс істегеніме қуанамын. Көршілеріңмен қол ұстасып, шағын шеңбер жасап, бір-біріңе жақсы көңіл күй сыйлаңдар, табыс тілеңдер.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру. № 3, 8. ІІІ. Мақсат қою: Тақырыбымен мақсатын хабарлау. Біз бүгінгі сабақта 6 – ға көбейту мен бөлу кестесін қарастырамыз.

ІҮ. Білімдерін тексеру.

Ауызша есептеу. 1. Теңдік тура болатындай етіп сандарды қой.

2= 6 2 = 18 : 2 = 2

2= 8 2 = 10 12 : = 6

2 8 = 2 = 14 20 : 2 =

2.Ауызша есеп шығару:

Кітап 100 теңге тұрады. 2 кітап қанша тұрады? 4 кітап қанша тұрады? 6 кітап?

Ү. Жаңа материалды түсіндіру:

1. Ұжымдық жұмыс. № 1.6 – ға көбейтулерді қарастыр. Көбейтінділердің мәндері қалай табылғанын түсініп ал.

6 ∙ 6 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6

6 ∙ 7 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6

6 ∙ 8 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6+6

6 9 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6



6 ∙ 6 = 36

6 ∙ 7 = 42

6 ∙ 8 = 48

6 ∙ 9 = 54



Бұл – 6 – ға көбейту кестесі. № 2. Ауызша талдау

№ 3. Өздік жұмыс. 6 – ны көбейту кестесін аяқта.

6 ∙ 7 = 42 7 ∙ 6 = 42

6 ∙ 8 = 48 8 ∙ 6 = 48

6 ∙ 9 = 54 9 ∙ 6 = 54

Түсінгенін бекіту: 1
6-ға бөлу кестесі

36 : 6 = 6

42 : 6 = 7

48 : 6 = 8

54 : 6 = 9
.№ 4 Неліктен 6 –ға бөлу кестесін құрғанда 6 –ға көбейту кестесін пайдалануға болады?

36 : 6 = 6, себебі 6 ∙ 6 = 36

42 : 6 = 7, себебі 7 ∙ 6 = 42

48 : 6 = 8, себебі 8 ∙ 6 = 48

54 : 6 = 9, себебі 9 ∙ 6 = 54


  1. № 5. Ауызша. Бос орынға тиісті сандарды қой. № 6 Ауызша.

6 ∙ 3 = 18 6 ∙ 5 = 30 6 ∙ 6 = 36 6 ∙ 7= 42 6 ∙ 8 = 48 6 ∙ 9 = 54

12 : 6 = 2 24 : 6 = 4 36 : 6 = 6 42 : 6 = 7



  1. № 7 Есеп шығару.

6 кабинетке – 8 компьютерден Шешуі: 6 ∙ 8 + 2 = 48 + 2 = 50

? Жауабы: барлығы 50 компьютер

Мұғалімдер б . – 2 компьютер


  1. Өздік жұмыс. № 10. (3 тік төртбұрыш бар.)

5 ∙ 3 = 15 (см2) 2 см ∙ 3 см = 6см 2 7 см ∙ 3 см = 21 см2

  1. Жұптық жұмыс. № 11. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

32 : 6 = 5(қалд.2) 33 : 6 = 5(қалд.3) 34 : 6 = 5(қалд. 4) 35 : 6 = 5(қалд 5)

6 + 2 = 32 5 6 + 3 = 33 5 6 + 4 = 34 5 6 + 5 = 35 т.с.с.



  1. Есеп шығару. № 12

8 ертегі -6 диск Шешуі: 8 6 - 19 = 29

Көрді -19 ертегі

Бәрін көріп шығу - ? күн Жауабы: тағы 29 ертегі көруі керек.

7. Шығармашылық жұмыс. № 13.



ҮІ.Бекіту. 1. Жеке оқушымен жұмыс. 2. № 14. 6 –ға көбейту және бөлу кестесін пайдаланып, нәтижесін ата.

ҮІІ. Үйге тапсырма: № 8, 9. 123 бет. бағалау.
66. Тақырыбы: Санның бөлігін табуға арналған есептер.

Мақсаты: Санның бөлігін табуға арналған есептер шығаруды үйрету; жылдам есептеу дағдысын қалыптастыру; ұқыптылыққа баулу.

Әдісі: сұрақ-жауап, іздену. Көрнекілігі: суреттер, кестелер

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі. Сендерге табыс тілеймін, Жарық пен жылу, денсаулық! Бір – біріңе сендер де, тілеңдер біраз жақсылық.

ІІ. Үй жұмысын тексеру: № 8, 9.ІІІ. Білімдерін тексеру.

6 ∙ 6 = 36 36 : 6 = 6 6 ∙ 6 = 36

6 ∙ 7 = 42 42 : 6 = 7 7 ∙ 6 = 42

6 ∙ 8 = 48 48 : 6 = 8 8 ∙ 6 = 48

6 ∙ 9 = 54 54 : 6 = 9 9 ∙ 6 = 54

Мақсат қою кезеңі: Санның бөлігін табуға арналған есептер шығаруды үйрену.

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру: 1.№ 1.

а) Шешуі: 9 кг : 3 = 3 кг. Жауабы: компотжасауға 3 кг шие кетті.



ә) Шешуі: 120 : 4 = 30 (кітап) Жауабы: үстіңгі сөреде 30 кітап.

№ 2.


Улы жылан – 17 түрі Шешуі: (17 + 1) : 6 = 18 : 6 = 3

Тағы – 1 түрі бар

6- дан 1 бөлігі ? Жауабы: 3 түрлі улы жылан бар.

№ 3.


а) Шешуі: 8 дм : 4 = 2 дм Жауабы: 2 дм жіп кесіп алды

ә) Шешуі: 24 : 6 = 4(сағ.) Жауабы: тәулігіне 4 сағат мектепте

2. Топтық жұмыс. № 4. Өрнектердің мәндерін тап.

(780 – 296) + 138 = 484 + 138 = 622 487 + (203 – 65) = 487 + 138 = 625

850 – (326 + 174) = 850 – 500 = 350 (600 + 85) – 296 = 685 – 296 = 389


  1. Жұптық жұмыс. № 5. Кестені толтыр.

Ү . Білімін тексеру:

  1. № 7. Салыстыру:

1 т – 535 кг › 450 кг 376 л › 500л – 130 л

23 ц + 160 кг ‹ 500 кг 280 м – 3 дм › 2 м 6 дм



  1. Жұптық жұмыс. № 8. Қайсысы есепті дұрыс шығарды? Тексер.

6 ∙ 3 + 2 ∙ 4 = 18 + 8 = 26 (см 2) 3 ∙ 2 + 4 ∙5 = 6 + 20 = 26(см2)

Жауабы: Ринатта пен Думан екеуі де дұрыс шығарды.



  1. Ұжыммен. № 9. Қалдықпен бөлуді орында және тексер.

43 : 6 = 7(қалд.1) 47 : 6 = 7(қалд.5) 44 : 6 = 7(қалд.2) 49 : 6 = 8(қалд.1)

7 6 + 1 = 43 7 6 + 5 = 47 7 6 + 2 = 44 8 6 + 1 = 49 т.с.с.



  1. Шығармашылық жұмыс. № 10. (20 : 5 = 4 ж: төрттен бір бөлігін.)

ҮІ. Қорыту: № 11. Сөйлемді толықтыр:

  1. Жарты метр - 5 дм тең

  2. Дециметрдің бестен бір бөлігі (10 : 5 = 2) 2 сантиметрге тең.

  3. Тәуліктің үштен бір бөлігі - ( 24 : 3= 8) 8 сағатқа тең. т.с.с.

ҮІІ. Үйге тапсырма: № 6. 124 бет.

Тақырыбы: Есептер шығару

Мақсаты: «Көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша білім, білік, және дағдыны жетілдіру; танымдылық қабілетін, математикалық тілін дамыту.

Әдісі: сұрақ-жауап, іздену, ауызша және жұппен жұмыс.

Көрнекілігі: кестелер, сызбалар, үлестірмелер.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру:-көбейту,бөлу кестесі

ІІІ. Алған білімін бекіту. ауызша жұмыс. мәндерін тап .

2 ∙ 6 =12 2 ∙ 9 = 18 7 ∙ 2 = 14 42 : 6 = 7

2 ∙ 7 = 14 3 ∙ 2 = 6 8 ∙ 2 = 16 48 : 6 = 8

2 ∙ 5 = 10 4 ∙ 2 = 8 1 ∙ 2 = 2 54 : 6 = 9



ІҮ. Мақсат қою кезеңі: «Көбейту және бөлу» тақырыбы бойынша білім, білік, және дағдыны жетілдіру; Есептеу және қайталау кезінде өте ұқыпты болған жақсы қасиет.

Ү. Қайталау.

1.


Көбейткіш

50

6

6

60

6

Көбейткіш

6

4

3

6

9

Көбейтіндінің мәні

300

24

18

360

54




Бөлінгіш

48

42

48

30

240

Бөлгіш

6

6

8

6

6

Бөліндінің мәні

8

7

6

5

40

2. Ауызша есептеу. № 2.

Ш: 6 л ∙ 7 = 42 Жауабы: 42 л сүт бар.

Ш: 36 : 4 = 9 Жауабы: 9 орама йогут

Ш: 27 : 3 = 9 Жауабы: 1 дөңгелек ірімшіктің массасы 9 кг.


  1. № 4.

3ц – 260кг = 300 кг – 260 кг = 40 кг 18 кг : 3 = 6 кг

7 л ∙ 4 = 28 л 4 ц + 120 кг = 400 кг + 120 кг = 520 кг



  1. Өздік жұмыс. № 5.

Өрнектің мәндерін тап: 20 + 6 ∙ а , мұндағы а = 3, 1, 4, 5.

20 + 6 ∙ 3 = 20 + 18 = 38 20 + 6 ∙ 4 = 20 + 24 = 44

20 + 6 ∙ 1 = 20 + 6 = 26 20 + 6 ∙ 5 = 20 + 30 = 50


  1. Есеп шығару. № 6 (1) (салыстырмалы талдау жүргізу)

Мұрат д. - 32 э. және 18п. Шешуі: (39 + 13) - (32 + 18) = 52 – 50 = 2

Талғат д. – 39 э. және 13 п. Жауабы: Талғат достарымен 2 балмұздақ артық жеді.

Үйге: жұмбақ есеп

Бәсекеде кім жеңді?

№ 6 (2).

Мұрат – 4 пәтер – 5 қабатты - 2 подъезд Шешуі: 3 ∙ 8 ∙ 3 + 4 ∙ 5 ∙ 2 = 72 + 40 = 112

? Жауабы: барлығы 112 пәтер

Талғат – 3 пәтер – 8 қабатты - 3 подъезд



  1. № 7. Дымбілмеске көмектес. Қалдықпен бөлу дұрыс орындалған ба, тексер:

61 : 6 = 10 (қалд.1) 610 : 6 = 101(қалд.4) 620 : 6 = 103(қалд.2)

10 ∙ 6 + 1 = 61 101 ∙ 6 + 4 = 610 103 ∙ 6 + 2 = 620

(4, 8 дұрыс емес)

ҮІ. Сабақты қорыту:


  1. Шығармашылық жұмыс. № 8 (Жауабы. 3 тиін баласы; 12 жаңғақтан)

  2. Жылдамдыққа есеп шығару. № 9. ҮІІ. Үйге тапсырма: № 3, 126 бет. Бағалау.

68. Тақырыбы: Бақылау жұмысы № 3



Мақсаты: Оқушылардың өздігінен жұмыс істей отырып, өткенді қайталау, білімін тиянақтау, көбейту мен бөлу амалдары туралы білімі мен білігін жүйелеу; есеп шығару, есептеу дағдысын қалыптастыру; салыстырып, талдай отырып өздігінен жұмыс істеуге баулу.

Әдісі: өздік жұмыс. Көрнекілігі: тақтадағы жазу, дәптер, сызбалар. Түрі: бақылау.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Күнге қолдарыңды созыңдар. Күннің жомарт сәулелері ананың нәзік алақанындай аялайды, сипалайды, жылытады.Сиқырлы күн барлық өкпе мен мұңды ерітіп жібереді. Жүрегімізді жылу мен махаббатқа толтырады.

Барлығы: Күн жарығын алақанға саламын,

Жүрегіме басып ұстай қаламын.

Ізгі әрі нәзік, жарық, мейірімді,

Болып кетер сонда дереу жан-жағым.

-Міне, жүрегіміздегі осындай жылумен сабағымызды бастаймыз. Бүгін «Білгенімізді қайталаймыз!» деген мақсатпен жұмыс істейміз.



ІІ. Мақсат қою кезеңі: өздігінен жұмыс істей отырып, өткенді қайталау, білімін тиянақтау. ІІІ. Бақылау жұмысы

І нұсқа

  1. Өрнектердің мәндерін тап:

9 ∙ 4 = 36 0 : 4 = 20 9 ∙ 30 = 270 700 : 7 + 6 ∙ 5 = 130

80 ∙ 4 = 320 3 ∙ 6 = 18 6 ∙ 50 = 300 80 : 8 – 6 = 4

180 : 6 =30 150 :5 = 30 45 : 3 = 15 100 ∙ 5 – 35 = 465


  1. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

36 : 7 = 5(қалд. 1) 52 : 8 = 6 (қалд.4)

5 7 + 1 = 35 + 1 = 36 6 8 + 4 = 48 + 4 = 52



  1. Есепті шығар.

Бірдей 3 көйлекке 6 м мата жұмсалды. Осындай 5 көйлек тігу үшін неше метр мата қажет?

Шешуі: 3 ∙ 6 = 18 Жауабы: 18 м мата қажет.



  1. Теңдеуді шеш: 200 + х = 400 - 36

200 + х = 364

Х = 364 – 200



Х = 164

200 + 164 = 364

364 = 364


  1. Қабырғаларының ұзындығы 5 см және 2 см болатын тік төртбұрыштың ауданын есептеп тап.

5 см ∙ 2 см = 10 см2

ІІ нұсқа

  1. Өрнектердің мәндерін тап:

8 ∙ 5 = 40 70 ∙ 5 = 350 6 ∙ 20 = 120 100 ∙ 3 – 9 ∙ 4 =264

18 : 6 = 3 9 ∙ 2 = 18 7 ∙ 80 = 560 50 : 5 + 20 = 30

120 : 6 = 20 240 : 6 = 40 42 : 7 = 6 800 : 8 – 8 ∙ 8 = 36



  1. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

31 : 5 = 6 (қалд.1) 62 : 9 = 6 (қалд.6)

6 ∙ 5 + 1 = 31 6 ∙ 9 + 6 = 62



  1. Есепті шығар.

Бірдей екі пакетте 18 кг ұн бар. Осындай 7 пакетте неше килограмм ұн болады?

Шешуі: 18 : 2 ∙ 7 = 63 Жауабы. 7 пакетте 63 кг ұн бар.



  1. Теңдеуді шеш: х – 162 = 87 + 45

Х – 162 = 129

Х = 129 + 162



Х = 291

291 – 162 = 129

129 = 129


  1. Қабырғасының ұзындығы 6 сантиметрге тең шаршының ауданын тап.

6 ∙ 6 = 36 (см2) ІҮ. Үйге тапсырма: қайталау, бағалау
69. Тақырыбы: 7 – ге көбейту және бөлу кестесі

Мақсаты: 7 – ге көбейту және бөлу кестесін құру, дұрыс есептеу, күнделікті пайдалана білуге үйрету; зейінін, жадын, математикалық тілін дамыту; ұқыптылыққа, өздігінен жұмыс істеуге баулу.

Түрі: аралас. Көрнекілігі: сызба, суреттер, кесте. Әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру, талдау.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Сендерге табыс тілеймін, Жарық пен жылу, денсаулық! Бір – біріңе сендер де, тілеңдер біраз жақсылық.

ІІ. Білімдерін тексеру: ауызша жұмыс.

6 ∙ 6 = 36 36 : 6 = 6 6 ∙ 6 = 36

6 ∙ 7 = 42 42 : 6 = 7 7 ∙ 6 = 42

6 ∙ 8 = 48 48 : 6 = 8 8 ∙ 6 = 48

6 ∙ 9 = 54 54 : 6 = 9 9 ∙ 6 = 54

ІҮ. Жаңа материалды түсіндіру:


  1. № 1. 7- ні көбейтуді қарастыр. Бұл – 7- ні көбейту кестесі


7 ∙ 6 = 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7

7 ∙ 7 = 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7

7 ∙ 8 = 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7

7 ∙ 9 = 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7



7 ∙ 6 = 42

7 ∙ 7 = 49

7 ∙ 8 = 56

7 ∙ 9 = 63


Теңдіктердің оң және сол жақтарын салыстыр.

Неліктен алдыңғы өрнектің мәніне қарағанда келесі өрнектің мәні 7 – ге артық?


  1. Ауызша түсіндіру қалай құрылған. № 2.

8 ∙ 7 7 ∙ 8

9 ∙ 7 7 ∙ 9



  1. Өздік жұмыс. № 3.


7 ∙ 7 = 49

7 ∙ 8 = 56

7 ∙ 9 = 63

8 ∙ 7 = 56

9 ∙ 7 = 63




  1. 7-ні бөлу кестесін құру. Неліктен 7- ге бөлу кестесін құрғанда 7-ге көбейту кестесін пайдалануға болады. (кестемен жұмыс істеу)

  2. Жалғастырып жылдамдыққа. № 5. Бос орынға тиісті санды қой.

7 ∙ 7 = 49 63 : 7 = 9 49 : 7 = 7 8 ∙ 7 = 56 7 ∙ 9 = 63 63 : 9 = 7

Ү. Түсінгендерін тексеру: 1.Топтық жұмыс. № 6. Теңдеу құр және оларды шеш.

Х + 253 = 609 63 : х = 9

Х = 609 – 253 х = 63 : 9

Х = 356 х = 7

356 + 253 = 609 63 : 7 = 9


  1. = 609 9 = 9

2. Өздік жұмыс. № 7. Тиісті санды орнына қой:


14



7

7

∙ 7 = 2 ∙ 6 + 2 56 : = 4 ∙ 2 5 ∙ 9 + 18 = 9 ∙



  1. Есеп шығару. № 8(1)

7 тәрелкеге – 35 өрік пен 49 шие Шешуі: 49 : 7 – 35 : 7 = 7 – 5 = 2

1 т. өріктер шиелерден қанша кем? Жауабы: 2 өрік кем

№ 8 (2)

7 банка – 3 кг



? Шешуі: 7 ∙ 3 + 6 ∙ 2 = 21 + 12 = 33

6 банка – 2 кг Жауабы: 33 кг тосап.

4. Жұптық жұмыс. № 9 ауызша есептеу. (4 см2 ‹ 5 см 2 ) 5. Шығармашылық жұмыс. № 11.

ҮІ. Қорыту: № 12. 7 –ге көбейту және бөлу кестесін пайдаланып, нәтижесін ата:

7 ∙ 7 = 49 7 ∙ 4 = 28 3 ∙ 7 = 21 56 : 7 = 8 8 ∙ 7 = 56 28 : 7 = 4

7 ∙ 6 = 42 7 ∙ 9 = 63 14 : 7 = 2 2 ∙ 7 = 14 5 ∙ 7 = 35 7 ∙ 6 = 42

ҮІІІ. Үйге тапсырма: 1. № 10, 129 бет 2. бағалау
70. Тақырыбы: 7-ге көбейту және бөлу кестесі

Мақсаты: 7 – ге көбейту және бөлу кестесін құру, дұрыс есептеу, күнделікті пайдалана білуге үйрету; ұғымталдыққа, еңбексүйгіштікке, ұқыптылыққа тәрбиелеу.

Әдісі: талдау, іздену, ауызша, жұптық жұмыс істеу. Көнекілігі: сызбалар, кестелер.

Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі.

Балалар, сендерге табыс тілеймін, Жарық пен жылу, денсаулық!

Бір – біріңе сендер де, тілеңдер біраз жақсылық.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру: № 10. ІІІ. Білімін тиянақтау: ауызша жұмыс.

а) Нөлді натурал санға бөлу.

65 + 40 15 : 0 37 ∙ 0

60 : 3 0 ∙ 60 90 : 3

0 : 5 85 ∙ 0 100 ∙ 0

ә) – Біздің класта 12 қыз, 15 ұл бар еді. Тағы 1 қыз, 3 ұл бала келді. Барлығы неше оқушы болды?



ІҮ. Мақсат қою кезеңі. 7 – ге көбейту және бөлу кестесін құру, дұрыс есептеу, күнделікті пайдалана білуге үйрену; Ү. Есептер шығару.

1. Ауызша . № 1. Бос орынға тиісті санды қой:



  1. 7 = 7 8 ∙ 7 = 56 56 : 7 = 8 63 : 7 = 9 56 : 7 = 8 49 : 7 = 7

2.Өздік жұмыс. № 2, өрнектердің мәнін тап:

а) 3 ∙ 7 = 21 5 ∙ 7 = 35 7 ∙ 8 = 56



ә) 4 ∙ 7 = 28 28 : 7 = 4 6 ∙ 7 = 42 42 : 7 = 6

3. Жұптық жұмыс. № 3. Кестені толтыр: 4. Есеп шығару. № 5 (1)

Шаңғы – 4 адамнан – 7 ш. командасы Шешуі: 8 ∙ 4 – 4 ∙ 7 = 32 – 28 = 4

? 32 + 28 = 60

Биатлон - 8 адамнан – 4 б. Командасы -? артық

Жауабы: барлығы 60 адам; 4 -биатлоншы артық.

№ 5 (2).

7 алтын – 3 қорап Шешуі: 9 ∙ 7 – 7 ∙ 3 = 42

? 63 + 21 = 84

9 күміс – 7 қорап, ? артық Ж: 42 күміс артық, барлығы 84 монета.

№ 6. Топтық жұмыс: Кесте бойынша есептер құрастыр және шығар:

1 топ.


100 ∙ 8 : 2 = 800 : 2 = 400 Жауабы: 400 тг.

2 топ.


70 : 7 : 2 = 10 : 2 = 5 кг Ж: 1 жәшіктің массасы 5 кг.

5. Өздік жұмыс. №7. Мынадай ұзындықтармен дәптеріңе кесінділер сыз:



ҮІ. Сабақты қорыту.

1.Жұптық жұмыс. № 8. Қалдықпен бөлуді орында және тексер:

22 : 7 = 3(қалд.1) 29 : 7 = 4(қалд.1) 23 : 7 = 3(қалд.2)

3 7 + 1 = 22 4 7 + 1 = 29 3 7 + 2 = 23 т.с.с.

2. Шығармашылық жұмыс. № 9. (Жауабы: 42 тәсіл.)

3. 7- ге көбейту және бөлу кестелерін пайдаланып, нәтижесін ата.



ҮІІ. Үйге. № 4, 130 бет. Бағалау.
71 . Тақырыбы: Санды бөлігі бойынша табуға арналган есептер

Мақсаты: бөлігі бойынша санды табу есептерін шығаруға үйрету; көбейту, бөлу, қосу, азайту дағдыларын бекіту, ойлау, зейінін дамыту.

Каталог: upload -> maps
upload -> Ян Амос Коменскийдің педагогикалық қызметі мен теориясы. (1592-1670жж)
upload -> Т. Н. Кемайкина психологические аспекты социальной адаптации детей-сирот и детей, оставшихся без попечения родителей методическое пособие
upload -> Приложение к части а1
maps -> Сабақтың тақырыбы: Білім күні. Бейбітшілік сабағы Сабақтың мақсаты
maps -> 1. Общие сведения Тип – дошкольное
maps -> Информация об обеспеченности обучающихся
maps -> Сведения о педагогических кадрах мадоу детский сад №7 на 2013-2014 учебный год


Достарыңызбен бөлісу:
1   ...   33   34   35   36   37   38   39   40   ...   60


©netref.ru 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет